[O2] Śmierdzi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grabek209
    Classic
    • 2011
    • 34

[O2] Śmierdzi

lukasz3112, ja bym bral tomaski albo oz
  • McGan
    RS
    • 2010
    • 3573
    • Superb III (3V3)

[O2] Śmierdzi

Witajcie

Wczoraj zauważyłem coś niepokojącego, a raczej poczułem. Przycisnąłem autko do 3500 obrotów i coś mi zaśmierdziało czymś palonym, starym serem, czy coś :lol: Nie wiem, co to może być - powtórzyło się to później drugi raz, jak znów go przycisnąłem. Oczywiście wszystko na rozgrzanym silniku. Olej jest na odpowiednim poziomie, płyn chłodniczy też.

Czy może wpływać na to jedna z dwóch rzeczy:
    - pompowtryski już mi siadają
    - zatankowałem zamiast (jak zawsze) Vervy - Eko Diesel

Dzięki i pozdrawiam :szeroki_usmiech
    Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
    Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• seba12a
      Ambiente
      • 2010
      • 142

może z nawiewu albo klimy bo tylko z tym kojarzy mi sie smród sera
      Zarabiam - podatek, lokata - podatek, kupuje auto -podatek, benzyna - 3zł podatku, sprzedaje samochód podatek. Ile % zostaje z moich pieniędzy ? 20% ?

Komentarz

• mulder
        Drive
        • 2010
        • 96

z eko dieslem rożnie bywa

tankuj normalna ropę, oszczędności znikome przy przyspieszonej wymianie pompowtrysków...
        Черный Bymep

Komentarz

• McGan
          RS
          • 2010
          • 3573
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez mulder
          z eko dieslem rożnie bywa

tankuj normalna ropę, oszczędności znikome przy przyspieszonej wymianie pompowtrysków...
          No to wiedziałem, żeby nie tankować tego gówna i zostać przy Vervie... A tezy o suchym paliwie schować między bajki :roll: OK, dzięki, zaleję to, co cały czas lałem. Ehh :?
          Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
          Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8030
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

McGan, już kiedyś pisałem, leję głownie Verwę i ultimate do siebie i problemów nie mam. Kolega OI 1.9TDI PD zrobił 200kkm tylko na Verwie i silniczek chodził miodzio i 0 problemów. Więc suche paliwo między bajki wkładam.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• xplo
              Ambiente
              • 2010
              • 221

Różnie bywa ? Eko diesel to standardowy olej napędowy, tak jak w Shellu Diesel Extra... U mnie tankuje brachol swojego Mastera już 200 tyś ma wszystko na eko dieslu rocznik 2003, policajmajstry to tankują, pogotowie ratunkowe, poczta polska, ja od 20 tyś km i żadnego sera nie czuje a spalanie niższe niż na Shellu. :lol:

Komentarz

• mulder
                Drive
                • 2010
                • 96

Zamieszczone przez xplo
                policajmajstry to tankują,
                chyba w CZ bo my mamy podpisaną umowę z ORLENEM
                Черный Bymep

Komentarz

• lesiu
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 149

mulder, ale eko-diesel jest właśnie z orlenu. Ja na tym latam od 70 tyś km i jest oki.
                  lesiu

Komentarz

• McGan
                    RS
                    • 2010
                    • 3573
                    • Superb III (3V3)

To ja będę dalej tankował Vervę, bo wystarczyło tylko raz zatankować tego ekoszajsu trochę (na szczęście tylko 10 litrów) i zaczynają się problemy :evil:

[ Dodano: Sro 05 Sty, 11 23:57 ]
                    A tego... Może to być przez ASR, jak próbował zdusić silnik, lub przyhamować mi kółka? No był pełen but, jakby nie patrzeć i trakcję gdzieś mogłem gubić po drodze :diabelski_usmiech

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez McGan
                      A tego... Może to być przez ASR, jak próbował zdusić silnik, lub przyhamować mi kółka? No był pełen but, jakby nie patrzeć i trakcję gdzieś mogłem gubić po drodze :diabelski_usmiech
                      nigdy mi w BXE od ASRu nic nie smierdziało, w BSE - tak
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• McGan
                        RS
                        • 2010
                        • 3573
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez szkoda
                        Zamieszczone przez McGan
                        Czyli jednak jest taka możliwość... Spróbuję jutro bez ASR go przegonić i zobaczę.

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez McGan
                          Zamieszczone przez szkoda
                          Zamieszczone przez McGan
                          Czyli jednak jest taka możliwość... Spróbuję jutro bez ASR go przegonić i zobaczę.
                          ale BXE a wcześniej BKD jeździłem na co dzień, zapewniam Cię, że ASR się nie nudzi i żadnych efektów zapachowych NIGDY nie było.
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

może tarcza :idea: :?:

Komentarz

• Salvatore
                              Rider
                              • 2008
                              • 282

Co za bzdury tu piszecie
                              Eko Diesel z Orlenu to normalne paliwo

Komentarz

• lesiu
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 149

Salvatore, masz rację oni chyba pomylili z bio-dieslem.
                                lesiu

Komentarz

• McGan
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 3573
                                  • Superb III (3V3)

To co w takim razie może tak za przeproszeniem je**ć? Jest to przez chwilę, jak go mocniej przydepczę.

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez McGan
                                    To co w takim razie może tak za przeproszeniem je**ć? Jest to przez chwilę, jak go mocniej przydepczę.
                                    a nie sfajczył ci sie przypadkiem jakis zwierz który wlazł do silnika co by sie ogrzeć? :wink:
                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• locaj85
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 482

a moze wys[rzeglnik nie dziala i tarscza sie pali

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

też obstawiam na tarczę, zresztą pisałem wcześniej :P

Komentarz

• McGan
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 3573
                                          • Superb III (3V3)

A może faktycznie... Bo w sumie smród dość znajomy Sama tarcza, sprzęgło są w porządku, bo praktycznie nówka sztuka i to z VR6. Natomiast wysprzęglik - faktycznie może padać

Ktoś może pokrótce powiedzieć, gdzie to cudo się znajduje?

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

jak by ci wysprzęglik padał to pewnie miałbys problem z biegami? Dobrze prawie? :szeroki_usmiech
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• locaj85
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 482

zorb sobie taki test, może to coś wyjaśni ( choć mocno teraz teoretyzuje na podstawie dedukcji )

nie wysprzeglaj i spróbuj wrzucić pierwszy bieg, ja miałem kiedyś taką sytuacją, że w zasadzie jak wykonywałem opisaną wcześniej czynność to samochód zaczynał jechać, bieg nie wchodził ale próba wciśnięcia ( wcale nie siłowa) powodowała przeniesienie napędu... podobnie na 2

Komentarz

• McGan
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 3573
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez piramida
                                                jak by ci wysprzęglik padał to pewnie miałbys problem z biegami? Dobrze prawie? :szeroki_usmiech
                                                Chyba masz rację... Biegi w sumie dobrze wchodzą Dziś za to miałem wrażenie, że auto powyżej 3000 obrotów nie jedzie, a powinno ciągle przyspieszać, jakby nie patrzeć. Nie mam pojęcia co z tym fantem :roll:

Komentarz

Pracuję...